גמילת לילה היא נושא רגיש וקצת מרתיע אצל הורים רבים. לעיתים זה אף מלווה בפחדים וחששות ובעיקר בלבול ואי ודאות. מה הוא הזמן הנכון להתחיל? לחכות עד שתהליך הגמילה ביום מתחזק? או להתחיל הכל ביחד?
האם זו רק המוכנות הפיזיולוגית של הגוף או שניתן להוביל זאת על ידינו? האם להעיר בלילה? לחלק פרסים? כמה זמן זה לוקח?
מלא שאלות מתישות ומלא אינפורמציה שם בחוץ…
ועוד לא התחלתם אפילו.
אז בואו נעשה סדר בכל הבלגן ונתכוונן לתהליך גמילת לילה מוצלח!
נתחיל במידע פיזיולוגי חשוב…
השרירים האחראים על הסוגרים שלנו הם שרירים טבעתיים רצוניים (כמו עפעפיים, עיניים ופה).
היכולת להתאפק לילה שלם אכן דורשת מוכנות פיזיולוגית ולעיתים הורים רבים מסיקים שזה צריך להגיע מהילד בלבד. אבל חשוב מאוד להוביל את הילד למודעות הפיזיולוגית שלו!
איך עושים זאת? בכדי שהגוף יהיה מוכן לגמילה ממושכת מהחיתול בלילה, הילד צריך להיות מודע לגופו ולאלו שרירים הוא צריך להפעיל בכדי להישאר יבש גם בלילה. התרגול לכך מתחיל מהראש! צריך להסביר ולתאר כיצד מרגישים ומה עושים, להסביר לו איך לכווץ את השרירים ולשוחח איתו על כך לפני שהולך לישון וכשקם בבוקר. אפשר גם להדגים עם היד בסגירה ופתיחה של אגרוף על תחושת ההתאפקות וממש לתרגל איתו לפני שהולך לישון.
בכדי שהמערכת הפיזיולוגית תבשיל, צריך לאמן אותה.
מהו הזמן הנכון להתחיל?
השיקולים על תזמון גמילת הלילה צריכים להיות נוחים לכם, ההורים, כמו גם לילדכם. זמינותכם חשובה מאוד בכדי שהתהליך יצליח. אפשר להתחיל את גמילת הלילה ברגע שהגמילה ביום מתייצבת ואפשר גם לחכות תקופה ורק אז להתחיל.
במידה ומתחילים לאחר תקופה, צריך לקחת בחשבון שזה הופך להיות תהליך גמילה נוסף בפני עצמו וחשוב להתייחס אליו בהתאם.
ההכנה חשובה מאוד! לשוחח על הנושא לפני שמתחילים להוריד את החיתול בפועל וגם כאשר מורידים אותו, להמשיך ולתקשר סביב הנושא לפני השינה וכשקמים.
לאחר ההכנה מגיעה הפרקטיקה…
בהחלט יכול להיות שבלילות הראשונים יהיו פספוסים וחשוב מאוד לדבר על זה, לא לכעוס אלא לכוון להתאפקות בפעם הבאה. לרוב, הילדים חשים אי נעימות כשמפספסים גם מבחינה פיזית וגם בושה או אכזבה. חשוב להרים אותם מבחינה מורלית והסביר להם שהם לומדים ובכל תהליך למידה אנחנו לומדים מהניסיון. לציין כמה שזה נעים לקום יבשים, לא צריך להתקלח, לקום בלילה ולהחליף מצעים, פשוט לישון.
חשוב לא לחלק פרסים או לארגן מסיבת קונספט כשמצליחים, למרות הפיתוי, אלא לחזק!
מה עושים אם הפספוסים נמשכים?
קודם כל, לא להילחץ! אם הפספוסים נמשכים רבים מההורים מעירים בלילה בכדי לקחת את הילד לעשות פיפי.
הדרך היחידה שצעד זה יהיה אפקטיבי היא לבדוק קודם מה היא השעה שבה הפספוס קורה בלילה ולהעיר סביב שעה זו. המטרה היא להעביר אליהם את האחריות וברגע שממשיכים להעיר בלילה האחריות וגם המודעות נשארים אצלכם, ההורים, ולא עוברים אל ילדכם.
לסיכום
לכל ילד יש את הקצב שלו ולכן הימנעו מהשוואות לילדים אחרים. שימרו על גישה חיובית, מודעות ותקשורת סביב הנושא ואל תתייאשו!
בהצלחה!
יסמין קופר גזיאל, מנחת הורים לתינוקות בנושאי שינה וגמילה.
יש לכם שאלות נוספות?
מוזמניםל-דף הפייסבוק שלי