שינה היא חלק בלתי נפרד מהתפתחות התינוקת, מסדר היום ומהטיפול השוטף. אז כמה זמן צריכים לפנות לשינה במהלך היום והלילה ואיך מטמיעים הרגלי שינה טובים?
סביר להניח שבחודשים הראשונים לחייה של בתך, השאלה השניה שתבוא, מיד אחרי "איך היא אוכלת?" תהיה, "כמה זמן היא ישנה?". ויכול להיות, שמנקודת המבט של אמא עייפה התינוקת שלך ישנה מעט מאוד. אבל כמה באמת היא צריכה לישון?
בראש ובראשונה חשוב לדעת שאין נוסחה אחת נכונה לכולם. יש תינוקות עייפים יותר ויש פחות, יש תינוקות שישנו נפלא במהלך היום אבל יתעוררו יותר בלילה או תינוקות שישנו לילה שלם אבל כמעט ללא שנת צהריים. לכל תינוקת המזג שלה. לאט לאט תלמדי להכיר את התינוקת או התינוק שלך וללמוד את ההרגלים שלו.
שינה בטוחה: את התינוקת נשכיב במיטת תינוק, עריסה או מזרון. את המיטה יש לצפות במגן ראש, מצעים לתינוק וללא כרית. יש להתאים את השמיכה לעונת השנה ולכסות את התינוקת בעדינות ורחוק מראשה. שימו לב להשכיב את התינוקת על גבה בלבד ולהסיר בובות וצעצועים מהמיטה בטרם ההשכבה.
בחודש הראשון: ישן כל היום
תינוקות בני יומם ישנו רוב היום, כ-16 עד 18 שעות ביממה. החלוקה בגילאים האלה היא שווה פחות או יותר על פני היממה ואין מה לעשות. רק בסביבות גיל 5 שבועות מתחיל הגוף להתרגל לשעות היום והלילה ולרכז את השינה לשעות הערב.
בגיל חודשיים: מתרגלים את שנת הלילה
בגיל חודשיים ניתן להרגיל את התינוקת לשנת לילה ארוכה. בגיל זה תינוקות ישנים מעט פחות כ-15 עד 17 שעות ביממה ורצוי לרכז את רובן ללילה. כדאי להתחיל לבסס מעכשיו טקס שינה קבוע שיעזור לה להיכנס למצב שינה איכותית ולהירדם מהר יותר. הטקס כולל מקלחת מרגיעה וחמימה, עמעמום האורות, האכלה, בהנקה או בבקבוק סמוך לשעת ההרדמה וכמובן השכבה במיטת התינוק בחדר חשוך ומאוורר. במהלך היום נשכיב את התינוקת לתנומות קצרות, כל שעתיים, שימשכו בין שעה לשעתיים וחצי.
מגיל 3 חודשים עד גיל חצי שנה: ישנים בשעות קבועות
מגיל 3 חודשים סדר היום של התינוקת מתחיל להיות מאופיין ומובנה יותר וזמני השינה משתלבים בו. תינוקות רבים מתרגלים לשעות ההרדמה שלהם וסביב הזמן הזה הם יראו סימני עייפות כמו עצבנות ובכי. חלוקת השעות היא כ- 10 שעות רצופות בלילה וכ- 5 לתנומות במהלך היום – שנת בוקר של כשעה וחצי, שעת צהריים של כשעתיים וחצי ועוד שנת אחר צהריים של 40 דקות.
חצי שנה עד תשעה חודשים: זמני הערות מתארכים
בגיל הזה התינוקת עדיין זקוקה לשלושה פרקי שינה במהלך היום אבל הם יתקצרו, שעת שנה בבוקר, שעתיים בצהריים וחצי שעה אחר הצהריים. שנת הלילה הופכת לארוכה ורציפה יותר ויש תינוקות שישנו בגיל זה שנת לילה מלאה בלי לקום בכלל לאכול.
תשעה חודשים עד שנה: נפרדים משנת אחר הצהריים
בגיל זה התינוקת עדיין זקוקה ל- 15 שעות שינה, אבל חלוקת הזמן משתנה ולרוב לא תזדקק עוד לשעת אחר הצהריים. המהלך הזה עשוי להקדים את שעת ההשכבה בערב. חשוב ל להקפיד על טקס שינה בכל גיל. לקראת שעות הערב מפחיתים את הפעילויות – מעמעמים אורות בבית, מנמיכים או מכבים את הטלוויזיה, משרים אווירת שינה ומבצעים את טקס השינה. מגיל שנה והלאה שעות הישנה יתחלקו לשנת צהריים ארוכה ושנת לילה ולקראת גיל 3 רוב הילדים ישנו במהלך הלילה בלבד, כ-12 שעות.