אחד התסמינים הנפוצים ביותר בהריון הם כאבי גב, לצערנו הרב הם עשויים להתחיל כבר בשלבים מוקדמים של ההיריון, ולהימשך, ולפעמים אף להחמיר, עד הלידה. אבל יש לנו חדשות טובות בשבילך והן שלגמרי יש מה לעשות עם זה, שכן קיימים לא מעט פתרונות שיכולים לעזור ולהקל על הכאב.
למה בכלל כואב לי הגב?
הגורם העיקרי לכאבים היא כמובן הבטן ההולכת וגדלה, הגב התחתון מתקמר יותר מבדרך כלל בניסיון להתמודד עם העומס והתוצאה היא כמובן כאבים! הרחם גם הוא גדל ומתרחב ומשנה את מרכז הכובד של הגוף קדימה, מה שיוצר לחץ נוסף על הגב התחתון. בנוסף לשינויים הללו ביציבה של הגוף, כבר במהלך השלבים הראשונים של ההיריון מתחיל הגוף להפריש רלקסין, הורמון שמרכך את הרצועות והמפרקים בגוף כדי לאפשר לעובר לעבור, בבוא הזמן, דרך רצפת האגן ולצאת אל אוויר העולם. ההורמון גורם לגמישות יתר של מפרקי הגוף ומאלץ את השרירים לעבוד קשה הרבה יותר כדי לשמור על יציבות וגם כאן התוצאה היא כאבים.
איך להתמודד עם זה?
אז הבנו למה כואב לנו, עכשיו- מה אפשר לעשות עם זה? קבלי את הרשימה המלאה של כל הדרכים שיעזרו לך להקל עליהם
יציבה – ישיבה מעמיסה כובד על עמוד השדרה יותר מכל תנוחה אחרת בדיוק בגלל זה חשוב להקפיד לשבת על כסאות שמספקים תמיכה טובה, עדיף עם משענת גב ישרה וגם כרית מוצקה. שימי לב שהברכיים שלך לא חוצות את קו כפות הרגליים כדי למנוע מהאגן לנטות קדימה, תוך העצמת כאבי השרירים.
לקחת הפסקה מהישיבה- זה נשמע קצת מצחיק אבל חשוב גם לעשות הפסקות, בערך כל שעה להיעמד, ללכת קצת ולמתוח את הגוף. ישיבה ממושכת יכולה לגרום לכאבי גב גדולים עוד יותר.
אל תעמדי יותר מידי- נכון לשבת רצוף זה בעייתי, אבל נסי גם לא לעמוד יותר מדי זמן. אם העבודה שלך דורשת שעות של עמידה על הרגליים, נסי להניח את אחת הרגליים על שרפרף נמוך כדי להוריד קצת לחץ מהגב התחתון.
הימנעי מהרמת משקלים כבדים – היריון הוא התירוץ האולטימטיבי להשאיר את המשאות הכבדים לאחרים. אם אין לך ברירה ואת בכל זאת חייבת להרים משהו בעצמך עשי זאת לאט, יצבי את עצמך בפיסוק רחב וכופפי ברכיים והרימי את הזרועות והרגליים שלך כדי לא לאמץ את הגב.
הקפידי על תזונה נכונה- נכון הבטן גם ככה גדלה והפיתוי לאכול גדל גם הוא, אבל כדי לא להחמיר את העומס על הגב, חשוב להקפיד על המשקל ולהשתדל להימנע מיצירת משקל עודף.
נעליים נוחות – כולנו אוהבות להרגיש יפות וגבוהות, ובכל זאת כדאי שתשאירי את העקבים בארון במהלך ההיריון. מצד שני, רצוי להימנע גם מנעליים שטוחות. ההמלצה של מומחים היא לנעול עקב נמוך של כ- 3 ס"מ שיסייע לך לשמור על הגב במנח הנכון.
הקפידי לישון על מזרן קשיח- אם המזרן הרגיל שלך רך ואת לא בקטע של להחליף אותו כרגע את יכולה להשתמש בכרית הריון גדולה במקום, היא תסייע לך למצוא תנוחות שינה הממזערות לחץ על הגב.
תמיכה- כדי לספק תמיכה לאזור הגב והבטן השתמשי בחגורת בטן להריון המפחיתה את העומס על הגב.
חיזוק- כדי לחזק את שרירי רצפת האגן את יכולה לבצע תרגילים, היעזרי בכדור פיזיו שישיבה עליו מקלה על העומס שנוצר על הגב ומסייעת להטות את האגן קדימה, אחורה ולצדדים.
ניסית הכל והכאב עדיין לא עובר?
אין ברירה, נסי להוריד קצב ועברי לאורח חיים רגוע ככל האפשר.
השתדלי להימנע ממחשבות מלחיצות ולהרבות במחשבות חיוביות שיקלו על הגוף להרפות לכן גם יקלו על השרירים. שיעורי יוגה להריון למשל הם דרך נפלאה להרגיע את הגוף והשרירים וכך גם פינוק באמבטיות חמות ועיסויים המיועדים לנשים בהריון.
עוד דברים שיכולים לעזור ולהקל הם דיקור סיני, שיאצו, רפלקסולוגיה או פיזותרפיה לנשים בהריון.
ואל תשכחי, זו תקופה שבה הגוף שלך עובר שינויים רבים ומהירים ומגיב אליהם. אבל זו גם תקופה קצרה וזה יעבור, ואם תעצרי לרגע ותדאגי גם לעצמך זה יעבור טוב יותר. את הרי הנכס הכי חשוב לתינוק שלך ולכן הכי חשוב שתרגישי טוב רגשית ופיזית.
תשמרי על עצמך,
צוות מאמא גורו