כדי לקבל החלטה נכונה לגבי הסטריליזטור שעדיף לך לבחור מתוך המגוון הקיים בשוק יש להסתכל על מספר פרמטרים
נתחיל מהסוף: בהנחה שאת מניקה לכל אורך היום ובמשך כל תקופת ההנקה, הסטריליזטור, מכשיר לחיטוי ועיקור לבקבוקים, מוצצים והאביזרים הנלווים אליהם, הוא בגדול די מיותר. עם המצב שונה, למשל אם תכננת לחזור לעבודה בתום חופשת הלידה ו/או את מעוניינת, שומו שמיים, לקחת מדי פעם הפסקה קצרה מתפקידך כמפעל הזנה מהלך ולתת לבן הזוג או לסבא וסבתא להאכיל קצת במקומך, ההסברים בשורות הבאות עשויים לסייע לך בבחירת העוזר שלכם במירוץ הבקבוקים הבלתי נגמר.
למען הסר ספק נבהיר: ההרתחה היא רק השלב השני. סטריליזטור אמנם נועד כדי לחסל חיידקים, אבל הוא בשום אופן לא פוטר אותנו מלנקות היטב במים חמים וסבון את הבקבוקים עוד לפני שהכנסנו אותם לעיקור, עם דגש מיוחד על כל אותם אזורים בעיתיים בהם רוב הלכלוך אוהב להצטבר, במיוחד חור הפטמה ואזור ההברגה של הפקק. לאחר הנקיון הראשוני, בא הסטריליזטור ונותן חותמת סופית כי הבקבוקים (והמוצצים) נקיים ומוכנים לשימוש חוזר.
קצת חומר רקע על סטריליזטור
בגדול, סטרליזטור נועד להחליף את סיר המים הרותחים שעושה לבקבוקים סוג של הגאלת כלים לפסח, ומציע פתרון אלגנטי יותר שחוסך הרבה טירחה (ועל הדרך מונע את הסכנה של כוויות ממים רותחים שנשפכו, לא עלינו). ניתן לסווג את מבחר המוצרים בתחום לסטריליזטור מחולק, בו ניתן להפריד בין הבסיס למכסה וסטריליזטור שלם העשוי יחידה אחת. לסוג האחרון יתרון מסוים בניקוז המים המונע את התפרצות האדים בעת הפתיחה, ואילו את הסטריליזטור שניתן להפריד גם קל הרבה יותר לנקות, בוודאי אם התמזל מזלך להחזיק מדיח כלים. ובזמן שאנו עוסקות בחיסול חיידקים, בל נשכח את הכימיקלים: על סטריליזטור טוב צריך להיות מצוין במפורש כי הוא עשוי פלסטיק נטול BPA ועומד לכל הפחות בתקן האירופאי או האמריקאי.
אז איזה סטריליזטור עדיף?
מבחינת שיטת עבודה, סטריליזטורים מתחלקים לשני סוגים עיקריים: חשמליים ולמיקרוגל.
סטריליזטור למיקרוגל הוא בגדול מכשיר פשוט יותר ומחירו זול משמעותית מזה של סטריליזטור חשמלי, מה שבאופן טבעי גם הופך אותו לבחירה של יותר אימהות. השאלה המרכזית סביבו היא שאלת המקום: ברוב הדגמים לא ניתן להכניס יותר מארבעה בקבוקים בו זמנית, כך שאם את צורכת הרבה בקבוקים (נניח אם במקרה התמזל מזלך לגדל תאומים) זה עלול להיות בעייתי, מה עוד שכידוע, ישנם אין ספור מיקרוגלים, ולכן חשוב מאד שתוודאי כי הסטריליזטור נכנס אל המיקרוגל שלך ויוצא ממנו בלי שום בעיות. ממש לא כדאי שתתפשרי על הנושא הזה. סטריליזטור שנוטה להתקע ושצריך למשוך בכוח הוא פוטנציאל רציני לתאונות ונפילות למינהן. הסטריליזטור למיקרוגל שומר על חיטוי מלא לאורך כמה שעות, אך רק כל עוד המיכל נשאר סגור, וגם את זה כדאי לקחת בחשבון.
מעבר לנושא המחיר, ברוב הפרמטרים האחרים הסטריליזטור החשמלי בהחלט משתלם: בד"כ יש בו מקום ליותר בקבוקים (לפחות 6) ואף מקום ייעודי למוצצים ואביזרים נלווים. ניתן להשתמש בו מכל מקום עם שקע חשמלי והוא כמובן אינו תלוי בהימצאות מיקרוגל זמין. גם כאן, כל עוד המיכל סגור, הבקבוקים נשארים מעוקרים למשך מספר שעות. בגירסאות מסויימות הוא משלב בתוכו גם מחמם בקבוקים השומר על חום הבקבוק בטמפרטורה מתאימה להאכלה, פלוס אדיר שחוסך התעסקות של ניסוי וטעיה במציאת הטמפרטורה הנכונה.
ונקודה אחרונה: שימי לב כי חברות בקבוקים רבות מייצרות גם סטריליזטור שמותאם אך ורק לבקבוקים שלהם. בהנחה שאת לא דבקה במותג מסוים באופן בלעדי, מומלץ לוודא כי הסטריליזטור אוניברסלי ומתאים לכל סוגי הבקבוקים.
בהצלחה,
צוות מאמא גורו