כל אמא חווה בשלב כזה או אחר את ההיסטריה שמלווה נפילה או פציעה של ילד. אין מה לעשות, לא משנה כמה נשמור ונשגיח עליהם, ילדים חוקרים את העולם, משתוללים או סתם בודקים גבולות ועל הדרך גם נפצעים לא פעם.
ברוב הפעמים זה מסתיים במכה יבשה, שריטה קטנה או שפשוף קל, אבל לפעמים הפציעה קצת חמורה יותר, ורבות מאיתנו נאלצות לרוץ למיון או למוקד עם ילד שפתח את הסנטר או הגבה. עם כל הדרמה שמסביב אנחנו מוצאות את עצמנו לרוב יותר היסטריות מהילד עצמו, וכמובן מודאגות מהתוצאה לטווח ארוך- רק שלא תישאר לו צלקת!
לרוב אנחנו מקוות לטוב ואומרות לעצמנו ולילדים ש"עד החתונה זה יעבור", אבל האמת היא שבהרבה מקרים הצלקת נשארת איתנו לכל החיים. אבל לשמחתנו, יש לנו חדשות טובות בשבילך- זה לא חייב להיות כך. אם מטפלים בצלקות בזמן ובאופן הנכון אפשר לטשטש את מראה הצלקת וחשוב מכך, למנוע התפתחות של צלקת אבנורמלית שעלולה לגרום לגרד וכאב.
כדי שתדעי מה לעשות במקרה הצורך (טפו טפו חמסה חמסה), ריכזנו לך כאן מידע חשוב על צלקות והטיפול בהן:
איך נוצרת צלקת?
מטרת העור שלנו היא להגן על הרקמות שמתחתיו ולהוות מחסום ראשוני מפני כניסה של גורמים מזהמים אל הגוף. כאשר העור נפצע, נשלחים לגוף אותות לרפא את האזור שנפגע, הדם נקרש ותאי סיב נשלחים לאזור הפצוע ומייצרים חלבון קולגן האחראי על חיבור ואיחוי רקמת העור. התהליך של איחוי ותיקון רקמת העור במקום הפציעה הוא ממשוך ויכול לקחת כשנה וחצי.
כאשר מערכת החיסון מגיבה בצורה מוגברת היא עלולה לייצר עודף קולגן שמתאגד על פני העור בצורה לא מאורגנת ויוצר צלקת אדומה, מוגבהת ונוקשה, המכונה צלקת אבנורמלית, שעלולה להיות מגרדת, כואבת ורגישה.
טיפול ומניעה
ישנם מספר צעדים שכדאי לנקוט על מנת להימנע מהחמרה במקרה של פציעה המותירה צלקת, וכדי להפחית את הסיכון להיווצרותה של צלקת אבנורמלית.
- לא לחכות- ראשית, חשוב לדעת שאת הטיפול בצלקת מומלץ להתחיל מיד לאחר לאחר נפילת הגלד או הורדת התפרים כאשר העור סגור ויבש ולא כדאי לחכות לראות עם הצלקת נרפאת מעצמה, ככל שהטיפול יחל מוקדם יותר יש יותר סיכוי לשיפור ניכר.
- לשמור על ניקיון- לאחר סגירת הפצע יש לשמור על ניקיון הצלקת, הקפידו לשטוף אותה בעדינות ובאופן קבוע עם סבון.
- כל עוד ישנם תפרים או שהפצע טרם סיים את תהליך ההגלדה יש להימנע מלגרד ולא לגעת בתפרים כדי לא להפריע לתהליך הריפוי הטבעי המתרחש ברקמת הצלקת.
- תזונה נכונה- כדי לספק לגוף את אבני הבניין הדרושות להחלמתו של פצע ולמניעת זיהום, הקפידי על תפריט עשיר בויטמינים, מינרלים וחלבונים.
- טיפול בצלקות באמצעות סיליקון-על פי מחקרים קליניים ניתן לשפר את מראה הצלקת, ולמנוע היווצרות של צלקות בולטות וחריגות באמצעות טכנולוגיית הסיליקון הייחודית של קלו-קוט. הג'ל מייצר הייחודי מייצר מעטה נושם ועמיד בפני מים, המתייבש מעצמו ונקשר לשכבת העור החיצונית, ובכך מספק לחות והגנה לצלקת.
- הגנה מפני השמש –חשיפה לקרניים אולטרא סגולות עלולה להשפיע באופן שלילי על החלמתו של הפצע ואף לגרום לפיגמנטציה בטווח ארוך. לכן מומלץ להימנע מחשיפה ממושכת לשמש ולהשתמש במקדם הגנה.
תשמרו על עצמכן ועליהם,
צוות מאמא גורו